viernes, 14 de marzo de 2014

Toponimia rural

"Tot està batejat". Aquesta afirmació, oïda ja en les primeres enquestes, ens ha fet entendre la densitat toponímica en funció de la humanització del territori i la sebsegüent necessitat d'atorgar un nom diferenciador a cada espai concret. La toponímia, doncs, està subjecta al paisatge i parla dels seus habitants actuals i pretèrits. Les enquestes de cada terme ens mostren un microcosmos farcit d'una riquesa cultural que abasta les més diverses disciplines: botànica, biologia, geologia, geografia, lingüística, història, etnologia... La toponímia només s'entén i es pot abordar des de la tan repetida interdisciplinarietat. L'estudi desl noms de lloc s'ajuda de cadascuna d'elles. Les enquestes orals, doncs, són un recull, no sols toponímic sinó, antropològic, en el sentit més ampli del coneiximent humà sobre un territori natural, antropizat, culturat al llarg dels segles. Els grans mestres del territori són els masovers, els llauradors, els pastors,... tots aquells i aquelles que viuen o han viscut el territori. La urgència de les enquestes de gran part del nostre àmbit rural rau, precisament, en la desaparició d'una cultura secular lligada a la terra o, en alguns casos costaners, en la devastació urbanitzadora de les darrreres dècades.
Jesús Bernat

 Jesús Bernat ha sido el protagonista del curso "Toponimia rural" organizado por el CEFIRE de Castellón; sin lugar a dudas, la toponimia es un recurso educativo de gran valor, aunque tal vez poco utilizado.


No te puedes perder el blog de Jesús Bernat:  Imatgies  (yo ya lo sigo)



L'Academia de la Llengua Valenciana publica la Serie "Toponímia dels Pobles Valencians", desde su página web se pueden buscar y descargar, de forma gratuita, los ejemplares publicados.


¿No está tu pueblo?

Tal vez sea un buen proyecto para tu escuela ;-)

Otras páginas de interés:
http://cartoweb.cma.gva.es/visor/
http://terrasit.gva.es/es/ver
http://www.onomastica.cat/ca/la-toponimia



2 comentarios:

Jesús Bernat Agut dijo...

Agraït. T'adjunte entrada sobre Vicent Vicent
http://imatgies.blogspot.com.es/2013/10/vicent-vicent-mestre-mestre.html

Jesús Bernat Agut dijo...

Agraït.
http://imatgies.blogspot.com.es/2013/10/vicent-vicent-mestre-mestre.html